Home Dirigent/Combo Leden Foto/Film Organisatie Recensies

www.hettorenkoorkampen.nl  -  Privacy policy22-09-23 - Seniorenzangmiddag en Korenfestival

Stichting Kamper Koren hield op vrijdag 22 september voor de 18de keer het Seniorenzangmiddag en Korenfestival in Meet Point te Kampen.


Stichting Kamper Koren bestaat uit het Torenkoor, de Ketelbinken, Recht door Zee, de Koggezangers en het Uienkoor. Na de coronajaren, waarin niet konden worden opgetreden, bezorgde de organisatie de bewoners van de zorgcentra en de seniorenappartementen een gratis feestmiddag met leuke meezingers gezongen door vijf koren én ….. een hapje en drankje.
‘s Avonds was het voor iedereen toegankelijk Korenfestival. Dus eigenlijk waren het twee evenementen op één dag, waarbij Reijer van ‘t Hul de presentatie verzorgde en Jack Ruiten twee keer optrad. Tijdens de middag- en avondpauze was er een verloting met mooie prijzen.


Het Torenkoor had een mooi programma voorbereid met prachtige liedjes over Kampen, Amsterdam, Engelbewaarders en noem het maar op!


Alhoewel wij ons uiterste best deden om het optreden vrolijk en gezellig te houden, lag er deze dag toch wel een ‘(g)rauwsluier’ over ons heen. Net als het koor de Ketel Binken moesten wij het …… zónder onze dirigent Ronny Palland doen. Ronny overleed - deze dag precies tien weken en twee dagen geleden - als gevolg van een tragisch bedrijfsongeval. Voor Ronny was deze feestdag jarenlang heel speciaal. Hij nam er altijd een dag vrij voor. Steevast had hij twee complete tenues bij zich. Eén voor Het Torenkoor en één voor de Ketel Binken. Tussen de optredens kleedde hij zich dan razendsnel om. Alle details, voor wat betreft zijn aankleding, moesten kloppen want daar was hij heel, heel precies in. Ik verdenk hem ervan dat hij zelfs óók nog andere sokken aantrok. Maar ja …. de twee Kamper koren moeten verder zonder hem.
Ronny’s broer - Jan Palland - vertelde ‘s middags en ‘s avonds - voor aanvang het lied ‘Op het perron’ - over zijn broer. (Zie grote foto hieronder) Jan zei dat Ronny dit een prachtig liedje had gevonden, omdat er heel veel leerzame elementen en onderliggende lagen in zaten, waar écht iedereen van kan leren. Jan vroeg dan ook of de mensen heel goed naar de tekst wilden luisteren én … of ze vooral het refrein mee wilden zingen. Hieraan werd volop gehoor gegeven. Dirigent Gert Meijerink zong op een mooie bescheiden, ingetogen wijze de coupletten en het koor zong - met medewerking van het publiek in de zaal - de refreinen. Wat een respectvolle en mooie momenten op deze dag.


Wat opviel was dat - tijdens de woorden van Jan Palland - het muisstil was in de zaal. Dit was bij de optredens van de koren niet altijd het geval. Achterin bij de bar en de statafels werd soms (te) veel en (te) hard gepraat. Dit ging helaas ten koste van de mensen die kwamen om lekker naar de koren te luisteren. Presentator Reijer van ‘t Hul moest heel vaak vragen of ….  ‘het misschien iets zachter kon achterin’. Maar … dit lukte niet helemaal. Als Reijer - een man met meer dan veertig jaar ervaring in de omgang met groepen kleine en grote mensen - dit niet voor elkaar krijgt ….. krijgt écht niemand het voor elkaar!


Al met al had Het Torenkoor een hele fijne dag. Bedankt voor de organisatie Stichting Kamper Koren en hopelijk in 2024 weer zo’n dag!


Rolf Plender     -     Foto’s Herman IJssel


Verslagen


Ger Tempelman

Harrie Ruigendijk

Jaap Pruim

Rolf Plender