Home Dirigent/Combo Leden Foto/Film Organisatie Recensies

www.hettorenkoorkampen.nl  -  Privacy policy01-04-24 - Sail Kampen 2024

Van vrijdag 29 maart t/m maandag 1 april werd in Kampen het grootste paasevenement van Nederland gehouden: Sail Kampen 2024.
Water, wind, prachtige schepen, leuke attracties, theatrale parades, nautische demonstraties en  …….. muziek.

Het werd een fantastisch lang weekend.

Het Torenkoor Kampen was ook weer van de partij. Niet echt een ‘maritiem koor’, maar het programma was wel zo martiem mogelijk gemaakt. Veel liedjes over water, veermannen, de rivieren de IJssel en de Rijn, de Zuiderzee, verre windstreken enz.

Het koor treedt áltijd én óveral onbevangen op, maar deze keer waren er vooraf wat puntjes, waar de koorleden zich zorgen over maakten:


Het weer

In de week voor het grote paasevenement was op de weersverwachting geen peil te trekken. De ene dag werd er prachtig weer voorspeld maar een dag later was de voorspelling: maandag - tweede paasdag - de hele dag regen. Het is dan ook geen weersvoorspelling, maar een weersverwachting. Weer wat later werd aangegeven dat er een droge - maar ietwat koude - dag verwacht werd. Maar goed …. het was dus gewoon afwachten. Wie op maandagmorgen nog even een weersapp checkte zag dat het tussen 11:00 en 14:00 uur zou gaan regenen. Maar …. gelukkig kwamen al deze voorspellingen en verwachtingen niet uit! Het was weliswaar iets te koud, maar we hebben geen regen gehad. Tijdens ons derde optreden - en dan ook nog eens tijdens het liedje ‘Laat de zon in je hart’ - kwam de zon er lekker door. We hebben het laatste stukje van ons derde - en laatste - optreden heerlijk in de zon staan zingen.

Dus …. wat het weer betreft hebben de koorleden zich voor niets zorgen gemaakt.


Het geluid

De geluidsversterking van het Torenkoor wordt altijd geregeld door onze vaste geluidsman Dirk Hanekamp. De Sail-organisatie had ervoor gezorgd dat op onze locatie - het zeilschip De Banjaard - een geluidsinstallatie stond én dat er geluidsmensen aanwezig waren. Dirk verleende hand- en spandiensten. De koorleden stonden te zingen op het schip en het combo zat iets lager onder een soort luifeltje.

Het Torenkoor vindt het altijd fijn om dicht bij het publiek op te treden. Dat ging - vanuit het midden van de haven met de mensen op grote afstand op de kade - deze keer natuurlijk niet.  Het zong wat ‘zwaarder’ en we hadden het idee dat het publiek ons niet goed hoorde.

Maar ….aan de spontane en vele reacties op de kade was te zien en dat het geluid toch heel goed overkwam.

Dus …. wat het geluid betreft hebben de koorleden zich voor niets zorgen gemaakt.


Op de boot klimmen en … er weer af klauteren

Ja, dat was wel een belangrijk punt. Voor de oudere koorleden - en voor de jongere met wat minder goede gewrichten en een wat verouderde motoriek - was het klimmen en klauteren op de boot écht een hele toer! Eén voor één moesten de koorleden - via een smal trapje en over een hoge reling - aan boord zien te komen. Gelukkig werden er veel sterke én helpende handen toegestoken. Maar zelfs dan was het voor sommige koorleden nog (bijna) ondoenlijk om fatsoenlijk op de boot - en er later weer af - te komen. Gelukkig is de klim- en klauterpartij voor het Torenkoor drie keer zonder ongelukken verlopen. Daar hebben we geluk mee gehad.

Dus …. wat betreft ‘het op de boot klimmen en … er weer af klauteren’ hebben de koorleden zich terecht zorgen gemaakt.


Al met al hebben wij van het Torenkoor - én de 240.000 bezoekers - een prachtig en onvergetelijk Sail Kampen beleefd. Over vier of vijf jaar zal er weer een Sail Kampen georganiseerd worden. Dan doet het Torenkoor vast en zeker weer mee!


Klik hier en bekijk nog een aantal mooie Sail-foto’s van Jan Plender >>    


Rolf Plender

Verslagen


Ger Tempelman

Reijer van ‘t Hul

Jaap Pruim

Rolf Plender

Harrie Ruigendijk